ZF 24

Noul director al Bridgewater declară că a reuşit să repună pe picioare cel mai mare fond speculativ din lume în mai puţin de un an de mandat, în încercarea de a restabili performanţele firmei

Noul director al Bridgewater declară că a reuşit să...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.05.2024, 14:22 113

Noul director executiv al Bridgewater Associates, Nir Bar Dea, a declarat că a revizuit fondul speculativ după doar un an de mandat, în încercarea de a restabili performanţa investiţională a firmei şi de a marca o ruptură de fondatorul Ray Dalio, raportează Financial Times.

Ascensiunea lui Bar Dea la vârful Bridgewater vine într-un moment crucial pentru afacere. Firma cu sediul în Connecticut, fondată de Dalio, va împlini anul viitor 50 de ani, fiind timp de ani de zile hegemonul sectorului fondurilor speculative la nivel mondial.

Însă în ultimii ani au început să se vadă fisuri în performanţele fondului, cu un plan de succesiune îndelungat, o fluctuaţie mare a personalului şi o serie de performanţe sub aşteptări.

Fost ofiţer militar, care a ajuns la vârful companiei după mai puţin de un deceniu de activitate în cadrul acesteia, Bar Dea a trecut prin mandatul scurt al mai multor directori executivi, în timp ce Bridgewater se străduia să treacă peste epoca lui Dalio.

Bar Dea, care a fost numit singurul CEO în martie 2023, după ce anterior a împărţit postul cu Mark Bertolini, a lansat recent un mesaj foarte clar: Bridgewater este în mâinile unei noi generaţii de lideri, iar tranziţia de un deceniu de la omul care a transformat firma într-un colos de 160 de miliarde de dolari s-a încheiat.

Bridgewater a fost înlocuit în 2022 de Citadel, al lui Ken Griffin, ca fiind cel mai performant fond speculativ din toate timpurile. Fondul Pure Alpha, nava amiral a firmei, a suferit pierderi mari la sfârşitul anului 2022, apoi a înregistrat unul dintre cei mai slabi ani din istorie în 2023, după ce pierderile colosale din ultimul trimestru l-au lăsat în scădere cu 7,6% după comisioane.

Bar Dea a recunoscut în faţa investitorilor, într-un videoclip împărtăşit cu clienţii, că randamentele la fondul emblematic au fost „mult mai mici decât se aştepta toată lumea", situaţie care se va schimba în viitorul apropiat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO