Eveniment

25 de ani pentru 8 miliarde de dolari: Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru rolul său în prăbuşirea bursei de criptomonede FTX

25 de ani pentru 8 miliarde de dolari: Sam Bankman-Fried...

Autor: Ştefan Stan

28.03.2024, 19:14 141

Sam Bankman-Fried a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru rolul său în prăbuşirea bursei de criptomonede FTX, după ce un judecător american a concluzionat că a făcut "un rău enorm" furând miliarde de dolari din fondurile clienţilor pentru a face pariuri riscante, scrie FT. 

Sentinţa - una dintre cele mai lungi sentinţe pronunţate vreodată pentru un inculpat american cu guler alb - marchează decăderea rapidă şi dramatică a unei figuri care a fost cândva una dintre cele mai proeminente feţe din industria criptografică, curtată deopotrivă de celebrităţi şi politicieni.

În vârstă de 32 de ani, care a fost găsit vinovat de şapte capete de acuzare pentru fraudă şi spălare de bani anul trecut, ştia că acţiunile sale au fost greşite şi "ştia că este un delict", a declarat judecătorul Lewis Kaplan la audierea de joi de la tribunalul federal din Manhattan, adăugând că Bankman-Fried a dat dovadă de o "lipsă de remuşcări reale".

"Regretă că a făcut un pariu foarte prost pe probabilitatea de a fi prins, dar nu are de gând să recunoască nimic", a spus Kaplan. Judecătorul a concluzionat, de asemenea, că Bankman-Fried a încercat să manipuleze un martor şi a minţit de mai multe ori în timp ce a depus mărturie la proces.

Bankman-Fried - îmbrăcat într-o uniformă de închisoare cafeniu, cu privirea abătută şi mâinile împreunate - şi-a exprimat unele regrete într-un discurs adresat instanţei înainte de citirea sentinţei. "Am luat o serie de decizii greşite", a spus el. "Am fost responsabil pentru FTX, iar prăbuşirea sa este din vina mea".

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO