Gastronomie

Peisajul gastronomic local este tot mai divers, iar una dintre cele mai noi "apariţii” confirmă acest lucru. Care este povestea Nishani | A Fi Sau A Nu Fi, restaurant aduce aduce tradiţia aromână în inima Bucureştiului?

28 mar 2024 194 afişări de Roxana Petrescu
Din aceeaşi categorie

Nishani I A Fi Sau A Nu Fi este printre cele mai recente apariţii din peisajul gastronomic bucureştean şi îşi aduce contribuţia la diversitatea culinară pe care oraşul a început să şi-o contureze, din fericire. Şi chiar dacă acum mai toată lumea vorbeşte despre mâncarea de te lingi pe degete de acolo, la propriu, inspirată din tradiţia aromână, Nishani I A Fi Sau A Nu Fi este de fapt un bar impecabil făcut, în jurul căruia a fost adăugată partea de gastronomie. Năzdrăvănie? Poate, dar nu numai.

Nishani I A Fi Sau A Nu Fi înseamnă multe. Cuvântul în sine, cu sonoritatea lui aparte, şi acel jucăuş „A Fi Sau A Nu Fi“ din completare te pun parcă în faţa unei ghicitori. Poate o rezolvi sau nu, dar oricum eşti atras de ea. Nishani este un cuvânt aromân ce are multiple înţelesuri care nici măcar nu sunt sinonime. Astfel, Nishani înseamă arvună, daruri de logodnă, decoraţie, minune, năzdrăvănie, semn distinctiv, splendoare şi ţintă. Multe opţiuni, nu? Alegi una sau mai multe? Dar cumva, această complexitate de vocabular, care în mod cert suscită interesul, ascunde de fapt o simplitate a proiectului în sine. Nishani a fost un pas firesc pentru fondatorii săi, cu o experienţă solidă în domeniul HoReCa, o revenire la rădăcinile lor aromâne şi o transpunere a acestora într-o experienţă culinară revizitată. Năzdrăvănie sau splendoare? Poate ambele.

„Povestea Nishani nu este una foarte complexă. Activăm de mult în domeniul HoReCa şi era un pas oarecum firesc să deschidem la un moment dat şi un restaurant cu spe­cific aromân, noi având rădăcini aromâne. Am deschis pe data de 26 ianuarie 2024“, spun reprezentanţii Nishani I A Fi Sau A Nu Fi.

Activi în industrie din 2008, fondatorii Nishani sunt aceiaşi cu cei care stau în spatele barului Interbelic, locul de care sunt legate cele mai multe nopţi albe pentru mulţi bucureşteni.

„Apoi am deschis restaurantul Linea I Closer to the moon, în 2017, ca mai apoi să pornim proiectul Nostalgia Retro Disco Future în 2018 şi Indigen I Space for the soul în 2023. Având rădăcini aromâne, simţeam nevoia unui spaţiu care să exploreze mai mult gastronomia aromână. Astfel, am hotărât să facem chiar noi acest lucru şi să-i dăm un twist modern.“ Nishani a apărut la începutul acestui an chiar în centrul Bucureştiului, un loc care ocroteşte azi multe experienţe culinare internaţionale. Lucrurile nu au mers chiar conform planurilor pe partea de durată a amenajării, dar la final au ieşit aşa cum trebuie, ca prin minune.

„Amenajarea spaţiului a durat mult mai mult decât am apreciat iniţial, fiind vorba de întreaga clădire. În interior avem în jur de 50 de locuri dispuse de jur-împrejurul barului, care este inima localului, existând şi mese efectiv în spatele lui. Locul este gândit ca o sufragerie în care se întâlnesc atât elemente moderne, cât şi elemente aromâne tradiţionale.“

Mai departe, meniul reflectă atât dragostea pentru rădăcinile culturale ale fondatorilor, cât şi  dorinţa lor de a evolua şi de a explora.

„Încercăm să aducem aromele tradiţionale ale bucătăriei aromâne în lumea modernă, experimentând cu combinaţii unice de arome, transformând feluri de mâncare clasice şi creând o experienţă culinară atât nostalgică, cât şi surprinzătoare.“

Primele preparate care atrag atenţia sunt cele din categoria „De te lingi pe degete“, în cazul cărora, aşa cum spune şi numele, recomandarea este de a fi savurate direct cu mâna, la fel cum ai face şi în intimitatea casei tale.

„Produsele de bază pe care le folosim în bucătărie sunt aduse de la producători locali, chiar din satele aromâne din Dobrogea, cum ar fi brânza de oaie.“ Înainte de a deschide, echipa de bucătari a petrecut multe zile în gospodăriile aromâne, învăţând si perfec­ţio­nându-se alături de adevăratele experte, pentru a putea reda gustul autentic în mod cât mai fidel şi aproape de realitate. „Pe scurt, ne dorim ca atunci când chiar noi mer­gem la Nishani, să regăsim acelaşi gust pe care îl simţeam în copilărie când mergeam la Muma acasă şi gătea toate aceste bunătăţi.“

În acest moment, echipa Nishani numără aproximativ 25 de persoane şi este în continuă creştere. Dar năzdrăvănia abia acum vine, pentru că deşi la o primă vedere Nishani ar fi un restaurant, în realitate nu e chiar aşa sau nu doar atât.

„În general, oamenii aleg un local în funcţie de ce găsesc în meniul de mâncare. Noi ne dorim să plantăm în minţile oamenilor ideea că există localuri în care ieşi în primul rând pentru a bea ceva bun şi mai apoi pentru a mânca ceva bun.“ Astfel, barul Nishani este conceput ca o bucătărie.

„Localul are la bază un laborator, toate băuturile fiind preparate acolo în forma lor finală şi mai apoi servite în restaurant.“

Noutatea este reprezentată de aparatura folosită pentru a prepara băuturile şi care este găsită în laborator.

„Practic, avem toată aparatura pe care o găseşti într-un laborator de fine drinking & dining precum rotovaporizator, centrifugă sau mixer supersonic. Cel mai uşor putem explica ce se întâmplă în laborator printr-un exemplu.“

Astfel, imaginaţi-vă că se amestecă gin, extract de vanilie, iaurt grecesc şi ceai matcha, rezultând o combinaţie verzuie care mai apoi este pusă în centrifugă.

„Aici, lichidul se desparte de solid şi obţinem astfel o «plasmă» pe care ulterior o veţi găsi în paharul vostru. Partea solidă se introduce într-un şifon, se spumează, se găteşte la microunde şi se deshidratează pentru a fi partea solidă a băuturii, şi anume, decorul. Această băutură poartă numele de Made in Japan precum etichetele «alea bune» şi o puteţi găsi în meniul nostru.“

Şi cine ştie dacă de la o băutură sau două sau, poate, mai multe, nu ajungi la daruri de logodnă şi la alte splendori ca prin minune. Revenind la Nishani, chiar dacă locul abia s-a deschis, fondatorii lui au şi alte planuri, vaste şi variate, dar toate la timpul lor. 

„Orice fel de afirmaţie în acest moment ar fi ca o promisiune şi cum nu depinde totul întotdeauna de noi, nu dorim să promitem nimic. Mai ales că elementul de surpriză face şi el parte din spectacol. Stay tuned.“