Companii

Când merg românii la cumpărături. Vineri e cea mai bună zi de shopping, luni cea mai slabă ca vânzări

Când merg românii la cumpărături. Vineri e cea mai...

Autor: Cristina Roşca

29.03.2024, 00:07 592

Vineri este cea mai bună zi din săptămână ca vânzări pentru lan­ţurile de supermarketuri şi hiper­marketuri, urmată la mică distanţă de sâmbătă.

La polul opus, românii au cel mai puţin apetit de shopping lunea, arată o analiză a companiei de cercetare de piaţă RetailZoom.

„Vânzările din supermarketuri şi magazine de tip hipermarket cresc progresiv în timpul săptămânii, până la un maxim de aproximativ 16% (din total vânzări dintr-o săptămână - n. red.) în ziua de vineri. Apoi, încasările scad uşor în ziua de sâmbătă - până la 15,1%, iar duminica ating un nivel de 13,3% din totalul vânzărilor săptămânale, puţin mai mare decât ziua de luni (sub 13%)“, spun analiştii RetailZoom.

Executivii din comerţul modern au spus frecvent că românii şi-au schimbat comportamentul de con­sum în ultimii 10-15 ani.

Mai exact, în urmă cu un deceniu sau chiar mai bine, oamenii alegeau să meargă în weekend la hiper­market (magazin mare, cu zeci de mii de produse la raft) şi să îşi umple coşurile cu produse pe care să le consume în săptămâna de după.

În anii mai recenţi, clienţii au început să meargă mai des la shopping - în magazine mai apropiate de casă - şi să cumpere mai puţin. Iar datele de la RetailZoom arată fix asta. Deşi cele mai mari vânzări se întâmplă vinerea şi sâmbăta, cel mai probabil după ce se termină programul de muncă şi începe weekendul, diferenţele nu sunt considerabile de la o zi la alta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO