Business Internaţional

Temerile occidentalilor se adeveresc: China îşi transformă în continuare supracapacitatea de producţie în exporturi, iar acestea cresc, în special cele ale industriilor high-tech, pe care ţara se bazează pentru a-şi revitaliza economia

Temerile occidentalilor se adeveresc: China îşi...

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2024, 21:43 78957

Comerţul Chinei a revenit pe creştere în dolari în luna aprilie după scăderi în luna anterioară, exportu­rile şi importurile avansând în condi­ţiile în care Beijingul îşi pune speran­ţele într-o redresare bazată pe secto­rul manufacturier pentru revitaliza­rea celei de-a doua mari economii a lumii, scrie Financial Times.

Valoarea exporturile chineze a înregistrat o uşoară creştere, de 1,5% în aprilie în termeni anuali, inversând un declin anual de 7,5% în martie.

Valoarea importurilor Chinei a urcat cu 8,4% în aprilie, peste aştep­tările analiştilor privind o creştere de uşor sub 5% şi inversând un declin de 1,9% în martie.

Administraţia preşedintelui chi­nez Xi Jinping se bazează pe indus­triile high-tech pentru a compensa un declin economic generat de investi­ţiile în scădere din sectorul imobiliar, încrederea fragilă a consumatorilor şi cheltuieli ineficiente pe infrastruc­tură.

Guvernul nu a implementat sti­mu­lente ample, dar a anunţat susţi­ne­re mai puternică pentru fabrici, inclusiv un program pentru industrie pentru „upgradarea“ echipamente­lor şi consumatori pentru achiziţia de aparatură electrocasnică nouă.

Valoarea comerţului Chinei a crescut de asemenea în primul tri­mes­tru, exporturile urcând cu 1,5% în termeni anuali, iar importurile crescând cu 3,2%.

Beijingul îşi atrage acuzaţii în creş­tere din partea SUA şi Europei că recurge la practici comerciale ine­chitabile care creează o ofertă cu mult peste cererea internă, ce deter­mină exportatorii ţării să vândă bu­nuri artificial ieftine, subvenţionate pe pieţele internaţionale.

Oficialii chinezi resping însă din ce în ce mai ferm criticile Occiden­tu­lui privitoare la politica industrială a ţării. Luna trecută, Xi i-a transmis can­celarului Olaf Scholz că exportu­rile ţării sale ajută la temperarea inflaţiei la nivel mondial şi susţin tranziţia către energie curată.

Deşi criticile privitoare la su­prapro­ducţia fabricilor chinezeşti se ascut, nu există niciun semn că Beijingul ar fi pregătit pentru soluţii care i-ar putea afecta economia vulnerabilă, scrie Bloomberg.

Industriile high-tech, cum ar fi cea a maşinilor electrice şi panourilor solare sunt cruciale pentru planul lui Xi de revitalizare a economiei şi de aceea China nu se va opri probabil din a le susţine, indiferent de apelurile în creştere în acest sens.

Acestea sunt importante strategic şi pentru alte ţări şi de aceea barierele comerciale sunt în creştere.

„Nu există o soluţie unică, rapidă pentru problema supracapacităţii chineze“, spune Frederic Neumann, economist la HSBC Holdings.

În prezent, departe de a fi pregătite să suporte o parte mai mare a poverii stimulării creşterii economice, gospodăriile şi guvernele locale chineze îşi strâng cureaua după crahul sectorului imobiliar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO