Business Internaţional

Cea mai mare bancă americană este obligată să despăgubească foşti deţinuţi

Cea mai mare bancă americană este obligată să...

Autor: CătăIina Apostoiu

04.08.2016, 00:00 490
Cea mai mare bancă din SUA după active, JPMorgan Chase câştiga în 2008 un contract guvernamental pentru a le furniza foştilor deţinuţi ai tuturor închi­sorilor federale din ţară carduri de debit preplătite, nereîncărcabile, pe care aceştia le puteau utiliza pentru a accesa fonduri câştigate sau transferate lor în timpul detenţiei.

Programul era menit să-i ajute pe deţinuţi să se reintegreze în societate cu ceva cash şi un cont bancar. Totuşi, potrivit acuzaţiilor formulate într-un proces colectiv deschis împotriva băncii şi încheiat în această săptămână, banca i-a „ars“ pe foştii deţinuţi cu o serie de comisioane neobişnuite şi exorbitante, scrie Financial Times.

Foşti deţinuţi s-au plâns că nu li s-a permis să-şi revizuiască sau să aprobe termenii şi condiţiile ataşate cardurilor, mult mai dure decât cele disponibile clienţilor obişnuiţi. De exemplu, foştii deţinuţi plăteau 45 de cenţi, poate echivalentul a două ore de muncă în interiorul închisorii, numai pentru a-şi verifica situaţia conturilor.

„Oamenii aceştia nu au avut de ales. Au fost nevoiţi să accepte aceste carduri, altfel nu aveau acces la bani“, spune Ken Grunfeld, avocat la Golomb & Honik.

JPMorgan a fost de acord să plătească 446.822 de dolari pentru a despăgubi mii de foşti deţinuţi, precum şi până la 250.000 de dolari sub formă de comisioane şi costuri. Potrivit unei surse, Chase a început să renunţe la comisioanele asociate programului în ultimele săptămâni.

„Totul legat de sistemul închisorilor fe­de­rale este menit să te facă treptat să-ţi pierzi orice speranţă.

Să revii acasă şi să încerci să-ţi încropeşti o viaţă sta­bilă şi să devii victima acestei bănci foar­te avute, este de neconceput“, spu­ne Jesse Krimes, un artist din Phila­delphia încarcerat în 2009 pentru pose­sie de cocaină cu intenţie de distribuire.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO